Voorbereiding

07-06-2020
  • Totale voortgang 0% 0%

Uitrusting, trainen en plannen

De afgelopen jaren heb veel gewandeld, maar die wandelingen voelden niet echt echt als een avontuur. Het plan dat ik nu heb wel. De hele Rijn aflopen. Ik vind het spannend om meerdere redenen.

Ten eerste kamp ik sinds 2 of 3 jaar met knieblesssures. Fysiotherapeuten en ostheopaten konden niet veel voor me betekenen, dus met enige regelmaat komt de blessure weer terug. Zo hevig dat ik niet meer kan lopen. Met oefeningen probeer ik de pijn te voorkomen. Gelukkig heeft de NKBV een mooie serie oefeningen voor ‘sterke knieeën‘ gepubliceerd.

Ik vind het ook spannend omdat het lang geleden is dat ik langere tijd alleen gewandeld heb. Marit is een vaste gezel tijdens mijn wandeltochten, maar die heeft niet zo veel vrij als ik. De eerste drie weken loopt ze mee, de andere 3 weken loop ik alleen. De afgelopen jaren heb ik veel geschreven en gesproken over pelgrimeren. Nu heb ik eindelijk weer eens de kans mijn eigen lessen in de praktijk te brengen.

Dat begint al met het uitzoeken van de uitrusting. Natuurlijk wil ik zo weinig mogelijk nieuwe spullen kopen voor deze tocht. Het mag best een beetje duurzaam zijn. Tegelijkertijd liep ik in 2014 met veel zware spullen en zijn die spullen in de loop van de tijd flink versleten. Om mijn knieën te ontlasten moet het gewicht van mijn rugzak omlaag.

Dat begint met het aanschaffen van een kleinere rugzak. Eentje van 50L. Met mijn andere rugzakken heb ik vele kilometers gelopen en die voelen echt als van mij. Er zitten veel herinneringen aan. Dat heb ik bij mijn nieuwe rugzak proberen op te lossen door hem wat persoonlijker te maken (zie foto).

Al met al hopen we met een rugzak van 8 kilo op pad te gaan. Daar zit dan alles in; slaapzak, tentje, brander… In een verdere poging met knieën te ontlasten heb ik lichtere schoenen aangeschaft. Of ik daar blaarvrij in kan lopen, moet nog blijken.

En wat ik tijdens de voorbereiding ook altijd leuk vind is de route bekijken. Hoewel de route dit keer niet zo heel ingewikkeld is (volg het water) zijn er hier en daar toch spannende keuzes te maken. Willen we de Rijn zo nauwkeurig mogelijk volgen? Of willen we er af en toe vanaf wijken om andere mooi dingen te ontdekken? 

We hebben besloten dat het voor ons belangrijker is een gevoel voor het stroomgebied van de rivier te krijgen, dan het water heel nauwgezet te volgen. Af en toe wijken we er dus graag vanaf. Hieronder zie je de route die we gepland hebben.