Rondje Zuidlaren, Drenthe

Praktisch

Gelopen: 23 – 24 mei 2020

Afstand: 50km
Stijgen: n.v.t.
Aantal dagen: 2

Startpunt: Centrum van Zuidlaren.
Zwaarte: Gemakkelijke tocht, maar wel veel los zand.

Download file: Rondje Zuidlaren - Trekking Thomas.gpx

De route

Drenthe is de ‘oerprovincie’ van Nederland, zoals ze zelf zeggen (#oerdrenthe). Lang geleden was ik er wel eens geweest, maar daar kon ik me weinig van herinneren. Dat ‘oer’ sprak me wel aan. Bestaat dat nog in Nederland? Hoe meer ik door ons land loop, hoe meer ik denk van wel. Al is het soms goed zoeken tussen de vele bebouwing en gecultiveerd landschap door. Tussen alle getemde natuur is er hier en daar ook echt nog wel natuur die in mij het oergevoel oproept. Of het dan ook echt oer is, is een tweede. Ik hoopte het gevoel tijdens deze wandeling in Drenthe ook te vinden.

Ik wilde twee dagen lopen en een rondje, want tijdens corona vind ik het niet prettig om met het openbaar vervoer te reizen om van en naar mijn bestemming te komen. De route begint in Zuidlaren, maar kan natuurlijk op elk willekeurig punt langs de route begonnen worden. Vanaf Zuidlaren volgen we het een heel stuk het Pieterpad (etappe 4). We lopen dan door nationaal park de Drentsche Aa en over het Balloërveld naar Rolde. Vanaf Rolde banen we ons via ‘t Gasselterveld (zwembroek mee!) en Eext weer een weg naar het noorden. Vlak voor we weer in Zuidlaren komen lopen we nog een klein ommetje door natuurgebied de Strubben. Wat mij betreft het meest ‘oerrijke’ stuk van de route.

De route kent een grote afwisseling. Bos, heide, moeras, bebouwing, je komt overal doorheen. Dat maakt dat deze route eigenlijk geen moment verveelt. Af en toe is het flink ploeteren door het losse zand dat op veel paden ligt, en er is niet overal evenveel beschutting. Als de zon fel schijnt doe je er verstandig aan een petje mee te nemen. Wat ik belangrijk vond bij het uitzetten van de route is dat ik tenminste één hunnebed tegen zou komen. Het zijn er uiteindelijk vier geworden. ‘t Gasselterveld en het water daar waren ook een van de hoogtepunten. Wat een prachtig blauw water. Ik moest meteen denken aan het wereldberoemde Peto lake in Canada. En dan, ik noemde het al even, het kleine natuurgebied de Strubben. Daar waan je je echt in de oertijd. Behalve de vele mountainbikers in het weekend dan.

Kortom, genoeg om te ontdekken! Laat je me weten wat je van de route vond? @trekkingthomas

 

Landgoed De Schipborg

Praktisch

Met de auto kun je gemakkelijk parkeren in Zuidlaren. Kom je met het ov, dan is het wellicht het makkelijkst om in Assen uit de trein te stappen en de bus naar Rolde te pakken. Dan kun je je wandeling vanaf daar beginnen.

Overnachten: Drenthe is niet alleen heel oer, maar ook heel toeristisch. Overnachtingsplekken langs de route zijn er legio. Halverwege de route (maar net niet helemaal op) ligt Natuurkampeerterrein Borger. Met je tentje zeer de moeite. Landgoed Mariahoeve Papenvoort heeft ook leuke en eenvoudige overnachtingsplekken. Helemaal in de stijl van de pelgrim. Rondom ‘t Gasselterveld is ook veel te vinden, maar daar hangt niet echt het ‘oergevoel’.

Horeca: Onderweg kom je wel wat tegen, maar ga er vanuit dat je je eigen lunchpakket meeneemt en voldoende water. De meeste horeca concentreert zich in de dorpen, en daar loopt deze route niet heel veel doorheen.

Honden: In Drenthe lopen veel schapen op de heide. Er staan borden dat bepaalde stukken verbonden zijn voor honden. Volgens mij is deze hele route toegankelijk met een aangelijnde hond, maar ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken. Het kan zijn dat je een kleine omweg moet maken.

Veel wandelplezier! 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Alle routes op mijn website heb ik zelf gelopen en soms zelf uitgezet. Het kan zijn dat sommige paden na verloop van tijd verdwijnen of afgesloten raken. Daarom zet ik bovenaan altijd wanneer ik de route gelopen heb. Ik kan niet aansprakelijk zijn voor eventuele veranderingen aan de route nadien.